kumppanit | Lukuaika 3 min

Luotettavat tussit ovat tatuointitaiteilijalle elinehto

Tatuointia tehdessä virheille ei ole varaa. Laadukkaat ja kestävät tussit auttavat Devils Ridge Tattoon Tero Heinosta suunnittelemaan asiakkaidensa iholle upeita taideteoksia.

Satakunnan sydämessä, Harjavallan keskustassa sijaitseva tasakattoinen liikerakennus ei poikkea millään tavoin suomalaisten pikkukaupunkien rakennuskannasta. Ainoastaan rakennuksen seinässä oleva jättimäinen, värikäs seinämaalaus paljastaa, ettemme ole menossa ihan tavalliseen korhosen kenkäkauppaan.

Paikka on Devils Ridge Tattoo, tekstitatuoinnesta kansainvälisesti tunnetun ja palkitun taiteilija Tero Heinosen oma tatuointistudio. Täysin mustiin pukeutunut ja kasvoja myöten tatuoitu Heinonen tervehtii vieraita ystävällisesti.
– Jos olisin muistanut, että tänään kuvataan, olisin voinut laittaa hiukset kunnolla, hän sanoo osoittaen lippistään ja nauraa päälle.

Tila ei muistuta perinteistä tatuointistudiota, jossa seinät notkuvat valmiita kuvia, tai sotkuisen boheemia taiteilijan työhuonetta. Kaikki on selkeästi mietitty: Väreissä toistuvat kulta, valkoinen ja musta, seinillä on Heinosen omia taideteoksia ja kontrastia luovat useat sci-fi -teemaiset keräilyfiguurit. Nurkassa tervehtii huppariin puettu luuranko.

Seinällä Heinosen metallisävyisillä Sharpie-kynillä toteuttama teos

Tussilla piirtäessä voi huomioida vartalon muodot

Heinonen on erikoistunut pääasiassa mustalla värillä toteutettaviin tekstitatuointeihin. Tatuointien tyylit ja koot vaihtelevat huomattavasti – osassa tekstit ovat helppolukuisia ja toisissa lähes tribaalityylisiä koristeellisia elementtejä. Hän esittelee suunnittelemaansa koko jalan täyttävää tekstitatuointia, joka sisältää asiakkaan haluaman kappaleen sanat.

Nämä tatuoinnit eivät ole koskaan valmiita malleja, vaan kaikki tehdään täysin asiakkaan toiveiden mukaan, huomioiden mihin kehon osaan tatuointi tehdään.

Olemme tulleet paikalle keskustelemaan ja oppimaan tatuointien suunnittelusta. Aiheeseen vihkiytymättömän on helppo luulla, että tatuoija piirtää kuvan iholle koneella kuin kynällä paperille piirtäen. Tatuoidessa virheille ei ole sijaa, sillä jo tehdyn kuvan poispyyhkiminen ei ole mahdollista. Tämän vuoksi ennakkosuunnittelulla on kriittinen rooli.

Heinonen aloittaa suunnittelun vaalealla värillä

Yleisin tapa suunnitella tatuointi on piirtää kuva valmiiksi joko tietokoneella tai paperille. Tämän jälkeen varsinaisessa tatuointivaiheessa iholle siirretty mallikuva jäljennetään ääriviivoina, varjostuksina ja väreinä. Yleisin tapa on käyttää siirtokuvapaperia, jonka avulla tietokoneella suunniteltu ja tulostettu kuva “leimataan” ihoon haluttuun kohtaan.

Heinonen kuitenkin uskoo suunnitteluun ja piirtämiseen suoraan asiakkaan iholle:
– Anatomia määrittää miltä tatuointi tulee näyttämään. Iho ei ole koskaan tasainen pinta, vaan erilaiset muodot määrittävät, kuinka haluttu kuva sopii valittuun kehon osaan. Tussilla piirtäessä on hyvää se, että voit ottaa huomioon kropan muodot. Esimerkiksi rintalihas tai pohje ei ole mitenkään tasainen pinta. Tussilla saat kuvan istumaan siihen just eikä melkein.

Väripaletti keltaisesta punaisen kautta siniseen

Heinonen puhdistaa asiakkaan ihon ja käy työhön. Käteen luonnostellaan keltaisella Sharpiella lähes huomaamattomia viivoja tasaisen ruudukon muotoon seuraten käsivarren keskiviivaa. Asiakkaan rannetta kääntämällä tatuoija näkee, kuinka iho joustaa ja suunniteltu muoto käyttäytyy käden eri asennoissa.
– Aloitan suunnittelun mahdollisimman vaalealla sävyllä, jolla määrittelen tatuoinnin sijainnin ja muodon. Seuraavaksi luonnostelen tekstin tai muodon hahmotelman ja piirrän lopulliset ääriviivat vielä tummemmalla sävyllä. Jokainen kerros skarppaa kuvaa. Musta ei sovi tähän, sillä tatuoitaessa mustan läpi on mahdotonta nähdä tarkkaan, mitä on tekemässä.

Tatuointitaiteilijan työvälineitä

Kun Heinonen on tyytyväinen asetteluun, työkaluksi vaihtuu oranssi Sharpie Chisel Tip, jolla Heinonen alkaa tottuneesti tekstaamaan goottilaistyylisiä kirjaimia. Kirjaintyypin ohuiden ja leveiden viivojen symmetria saadaan aikaan pitämällä viistokärkinen kynä aina samassa kulmassa ihoon nähden, jolloin pystyviivat ovat leveitä, mutta vaakavedot ovat hiuksenhienoja. Asiakkaan toivoma fraasi toteutetaan kahdella kirjasintyypillä, joiden välillä on selkeä kontrasti. Goottilainen kirjasintyyppi on raskas ja tiivis, jonka vastinpariksi sopii koukeroinen ja ilmava kaunokirjoitus.
– Kuvan suunnittelussa toistuu aina sama väriteema. Keltainen, oranssi, punainen ja lisänä mahdollisesti sinisen ja vihreän sävyt, Heinonen kuvaa työtapaansa.

Oranssi teksti vahvistetaan lopuksi reunoilta punaisella teräväkärkisellä tussilla. Vasta tämä viiva on se, jota taiteilija seuraa varsinaista tatuointia tehdessään. Valikoituneesta väripaletista kysyttäessä Heinonen nauraa.
– Ei siihen ole muuta syytä, kuin että olen kokenut ne toimivaksi yhdistelmäksi.

Luonnoksen pitää kestää hankausta ja kemikaaleja

Kun asiakas ja Heinonen ovat tyytyväisiä lopputulokseen, tussikuvan päälle suihkutetaan kiinniteaine, joka parantaa tussin pysyvyyttä iholla entisestään. Tämän jälkeen varsinainen tatuoiminen alkaa. Heinonen on varannut useamman tatuointikoneen, joilla on omat tehtävänsä: yhdellä tehdään ääriviivat ja leveäkärkisemmällä väritetään kirjaimet. Tilassa soivan musiikin kanssa alkaa kilpailla tatuointikoneen tasainen surina.

Tatuointi valmistuu

Tässä vaiheessa erotellaan jyvät akanoista. Tatuointitaiteilijan tulee nähdä luonnoksen perusteella mihin viivat muodostuvat. Tatuoitavaa aluetta voidellaan vaseliinilla, siltä pyyhitään toistuvasti ylimääräistä tatuointimustetta ja verta paperilla ja aina välillä käsi puhdistetaan tatuoijien suosimalla Green Soapilla, joka on alkoholipohjainen saippualiuos. Luonnoksen tulee kestää koko prosessin, joka kestää jopa tuntikausia.

Kemikaalien lisäksi luonnos joutuu kestämään huomattavasti mekaanista hankausta, sillä tatuoijan käsi hinkkaa jatkuvasti tatuoitavaa paikkaa.
– Varsinkin kumihanskat kuluttavat luonnosta. Tämä hankaus on varmasti se pahin juttu, Heinonen kuvailee ja näyttää kuinka kämmen lepää jatkuvasti juuri piirretyn luonnoksen päällä.

Referenssikuva valmiista tatuoinnista

Kun tatuointi on saatu valmiiksi, pyyhkii Heinonen kuvan viimeisen kerran ennen valokuvan ottamista. Tässä vaiheessa viimeiset tussiluonnokset koitetaan saada iholta pois. Tussi on kestänyt hyvin koko kuvan tekemisen ajan.
– Kyllä se tussi yllättävän hyvin kestää isommassakin projektissa, kuvailee Heinonen puhdistaessaan tatuoitavaa aluetta.

Sharpie on valikoitunut Heinosen luottomerkiksi paljolti sattuman kautta ja siihen on vaikuttanut muun muassa hyvä saatavuus. Mutta miksi merkkiuskollisuus on pysynyt?
– Kun löytää hyvät työvälineet, niissä haluaa pysyä. Sharpiella on hyvä valikoima erilaisia kärkiä ja hyvä värivalikoima. Odotan, että pääsen kokeilemaan Magnum-kyniä suunnittelussa!

Löydät Devils Ridge Tattoon käyttämät värit ja laajan valikoiman muitakin Sharpien tusseja Staplesin verkkokaupasta

Tutustu muihin aiheeseen liittyviin kirjoituksiin

Ergonomisilla työvälineillä kevennät näyttöpäätetyön rasitusta

Ergonomisilla työvälineillä on mahdollista tukea työasentoa ja siten ennaltaehkäistä näyttöpäätetyöstä johtuvien oireiden ja kipujen syntymistä.

Lue lisää

Työergonomiasta tulisi huolehtia myös toimiston ulkopuolella

Etätyö on asettanut haasteita kunnollisen työergonomian löytämisessä. Usein työpisteet ovat liikkuvia, jolloin työpiste muuttuu jatkuvasti. Mukaan otettava RollerMouse mobile edistää hyvää työergonomiaa, missä ikinä töitä teetkään! Tutustu laadukkaaseen työergonomiaan!

Lue lisää

Muista: Tee vastuullisia valintoja!

Tiesitkö, että voit valita muistilappuja ja muita toimistotarvikkeita, jotka edesauttavat kestävää kehitystä?

Lue lisää

Tilaa blogit sähköpostiisi